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P.O. BOX 13528
AUSTIN, TX 78711-3528

October 31, 2001

Chris Jackson

395 B Street W.

Suite 2

Randolph AFB, Texas 78150

Dear Ms. Jackson,

Thank you for your inquiry requesting a written ruling concerning the taxability of
purchases of taxable items made by federal government employees using the Government
Purchase Card issued by six different banks.

Purchases made by employees using the Government Purchase Card will be exempt from
Texas state and local sales and use taxes if:

o the credit cards state on their face "UNITED STATES OF AMERICA
“GOVERNMENT PURCHASE CARD” FOR OFFICIAL USE ONLY - U.S. GOVT
TAX EXEMPT";

o the cardholders are authorized only to make purchases for official government
purposes; and

o the purchases are paid for directly by the U.S. Government.

The federal tax number on the credit card will not affect Texas retailers' ability to accept
the credit card or the U.S. Government's exempt status. Texas Tax Code §151.309
exempts governmental entities. Governmental entities are not required to prove exempt
status per Comptroller Rule 3.322(c).

This opinion is based on the information presented. Other information though similar may
provide a different result.

I hope this information answers your questions. If you need additional information, you may
e-mail our tax help section at <tax.help@cpa.state.tx.us>. You may also call me toll-free at

1-800-531-5441, extension 5-0330. The direct line is 512/475-0330. You may also write to

Tax Policy Division, Comptroller of Public Accounts.

Sincerely,

(o Cadamon /P & o

Rita Catania
Tax Policy Division





